top of page
Search

Bez Botoxa, filera i noža: 3 neinvazivne alternative estetskoj kirurgiji za prirodni Face-lifting

Updated: Aug 2, 2021




Gledate u ogledalo i pred vama stoji neka druga žena, koja podsjeća na vas, ali se čini nekako umornija i starija. Na čelu se produbljuju bore, obrazi se opuštaju, ističe se podbradak. Koža je beživotna i pomalo siva, oči se čine nekako upale, a podočnjaci izraženiji. Priznajte, i vi ste susreli neku sličnu sliku u ogledalu i nije vam se naročito svidjela. Možda vas je i uplašila, možda rastužila. Možda tragate za rješenjima, pokušavate sa skupljim kremama i uljima, noćnim maskama, pijenjem suplemenata na bazi kolagena i raznih vitamina. Jer nigdje na tijelu starenje i opuštanje kože nije tako vidljivo kao što se to primjećuje na licu, a tragovi vremena koji se pojavljuju već u 30-ima značajno se produbljuju u 40-im i 50-im godinama.


Godinama se smatralo kako se kotač vremena može usporiti jedino uz pomoć estetske kirurgije i operativnih zahvata kojima se postiže glasoviti Face-lifting. Posljednje je desetljeće veliku popularnost u smislu pomlađivanja stekla estetska medicina, koja bore izglađuje neurotoksinima poput famoznog Botoxa ili ih popunjava hijaluronskim i drugim filerima. Sve navedene varijante su izuzetno efikasne i daju vidljiv efekt pomlađivanja, ali spadaju u invazivne tretmane, koji dolaze uz različite posljedice. Operativni zahvati su uvijek rizični, slična je stvar i filerima, dok Botox u tijelo unosi otrovne supstance koje „smrzavaju“ pojedine mišiće i često uzrokuju neprirodne izraze lica.


Postoji li alternativa koja bi izbjegla nož, igle, rizike i sve druge negativne posljedice, a opet osigurala efikasne i jasno vidljive rezultate? Itekako postoji i to ne jedna, nego cijeli niz neinvazivnih metoda.


U nastavku ću ispričati nešto o tri iznimno uspješna tretmana koja potiču prirodne regenerativne procese kože i mišića lica. Mogu se izvoditi samostalno ili pak u kombinaciji, no jedno im je zajedničko: rezultati ne samo da uspješno pariraju estetskoj kirurgiji nego ih u određenom smislu i nadilaze! Čitajte dalje i vidjet ćete zašto.



1. TEENLIFTING®




Nakon godina prakse, shvatila da bez obzira na to koliko se trudili ispeglati bore tretmanima koji djeluju na površinu kože, ostaje problem opuštenih mišića koji „nose“ kompletno lice. Uporno sam tragala za nečim što bi mojim klijenticama pomoglo da problem starenja kože riješe tamo gdje on nastaje - ispod slojeva kože i tada sam na moje ugodno iznenađenje naišla na izuzetno efikasan proizvod domaće, hrvatske proizvodnje: TEENLIFTING®.


Ovaj je aparat za elektrostimulaciju mišića 1990. godine osmislila i patentirala dr. Sanja Malbaša Gošović, liječnica opće prakse, fizioterapeutkinja, akupunkturologinja, kozmetičarka i inovatorica iz Zagreba koja je na ovoj tehnologiji radila 20-ak godina. Radi se o jedinstvenoj, prirodnoj metodi stimulacije svih mišića istovremeno u svrhu podizanja lica i obraza. Na površini kože se to vidi po lifting efektu i zategnutom izrazu lica koji je prirodan i zaista vraća godine unatrag nakon samo nekoliko tretmana.


TEENLIFTING® sustav zaštićen je u Hrvatskoj, Europskoj uniji, Kini, SAD-u te drugim zemljama, a ekskluzivni američki magazin AS IF je proglasio TEENLIFTING® metodu među šest najboljih metoda pomlađivanja na svijetu! Kozmetički salon Katea je jedan od franšizera ovog inovativnog uređaja te smo educirani za pomlađivanje lica i podizanje mišića lica, a uskoro i tijela.


· Po čemu je Teenlifting drugačiji od drugih, naizgled sličnih kozmetičkih elektrostimulacija?


Dr. Gošović je 20 godina razvijala elektrode postavljene nestandardnom metodom, među kojima i one namijenjene posebno za kružne mišiće usta i očiju, a što većina drugih uređaja ne uspijeva postići. Teenlifting stimulira svaki pojedinačni mišić sa 100% mišićnih vlakana, a ne samo dio svakog pojedinačnog mišića sa pet do 20% mišićnih vlakana, kao kod klasične elektrostimulacije. Osim toga, svaki Teenlifting tretman trenira druge mišiće različitim ciklusima i ritmovima, baš kao što fitness trener trenira mišiće koristeći drugačije vježbe i težine za svaki trening, kako bi se postigao najbolji rezultat.


· Za koga se preporuča Teenlifting?


Za sve koji žele održati ili vratiti mladolik izgled lica, žene i muškarce. Idealno je krenuti prije 30-ih, jer je puno bolje i zdravije zadržati čvrst i sitan oblik lica, nego mu dozvoliti opuštanje i širenje. Što se prije krene to se i rezultati brže vide.


· Kakve rezultate se može očekivati?


Lice je svježije već nakon prvog tretmana, a svaki sljedeći ima sve bolje rezultate kroz vidljivo:


* zatezanje čela

* podizanje obrva i gornjih kapaka

* nestajanje bora oko očiju

* oblikovanje obraza

* punije i ispupčenije usnice

* nestajanje bora oko usana (nazolabijalna bora)

* zatezanje podbratka i vrata

* zatezanje lica


· Koliko traje tretman i koliko ih je potrebno za optimalan učinak?


Teenlifting tretman tijela traje između 45 i 60 minuta, a tretman lica traje 30 do 45 minuta. Bilo bi dobro napraviti najmanje osam tretmana u razmacima od tjedan dana, a zatim ih se može mjesečno ili na dva mjeseca održavati kroz jedan kompletan tretman.



2. MEZOTERAPIJA




Mezoterapija praktično znači unošenje koktela hijalurona, vitamina, minerala i kolagena u dublje slojeve kože, što je dobitna kombinacija za čvrsto, napeto i mladenačko lice.


Nekada je mezoterapija bila potpuno invazivna i sličnija primjeni Botoxa i filera, jer su se koristile prave igle, a to je značilo i oporavak sličan onome kod filera, dakle modrice i natečenost. Također, nekadašnje mezoterapije su imale lokalni karakter, što znači ubrizgavanje preparata tek na pojedine točke lica.


Ono što se danas preferira, barem u našem salonu, su neinvazivne inačice mezoterapije ili pak vrlo blago invazivne, kod kojih nema jačih posljedica, izuzev laganog crvenila koje nestaje u roku jednog do nekoliko dana. Također, primjenjuju se na kompletnu površinu lica, ne samo na izolirane dijelove, što je dodatna prednost. Kombinira se galvanska struja, elektro-magnetsko polje i krio terapija, koja potiče proizvodnju fibroblasti, koje proizvode kolagen i elastična vlakna.


Dvije su osnovne varijante:


Iglična mezoterapija ili „micro needling“ (blago invazivna)


Micro needling predstavlja igličnu tehniku izvedbe mezoterapije, koja se koristi za stimulaciju i proizvodnju novog kolagena i elastina te penetraciju aktivnih sastojaka u kožu. U mnogim salonima ovaj je uređaj poznat i kao 'derma pen'.


Za razliku od svih ostalih postupaka navedenih u ovom blog postu, micro needling se svrstava u blago invazivan tretman, jer se ipak prodire u kožu, pri čemu se finim iglicama stvaraju mikro oštećenja kože te mikro kanali. Zašto bi se to radilo, pitate se? Ne brinite, stvar je potpuno sigurna, a oštećenja su mikroskopska. Postupak se izvodi zato jer se kao posljedicu mikro oštećenja želi izazvati proces cijeljenja, nastanak novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, a kroz mikro kanale unosimo aktivne sastojke u dublje slojeve kože.


Kao rezultat imamo poboljšan tonus i funkcija kože, sintezu novog kolagena, simulaciju obnove kože, obnovu epidermisa. Micro needling odlično djeluje kod:


  • Bora i drugih znakova preranog starenja kože

  • Hiperpigmentacije

  • Rozacee

  • Gubitka elastičnosti kože

  • Ožiljaka

  • UV oštećenja

  • Strija

  • Problematičnog vlasišta

Tretman, iako ima blago invazivnu komponentu, osigurava visoku učinkovitost, sigurnost i minimalni oporavak nakon terapije (dva do pet dana), što ovisi o dubini iglica, koje se individiualno procjenjuju i primjenjuju.


Virtualna ili strujna mezoterapija (neinvazivna)


Isti efekt, iako možda za nijansu slabiji, može se dobiti i uz pomoć posve neinvazivne metode, takozvane virtualne mezoterapije, gdje se isti gore opisani postupak izvodi bez ikakvog oštećenja kože. Kako se onda pod kožu uspjevaju ugorati djelatni sastojci? Uz pomoć struje.


Koriste se četiri sonde. Prva i druga rade na principu galvanske struje, gdje prva aktivira kožu, a druga pomiče lipidne barijere. Treća sonda koristi elektro-magnetsko polje, koje potiskuje filer duboko kroz lipidnu barijeru. Četvrta je krio terapija, koja je sve skupa duboko potiskuje u kožu te zatvara privremeno otvorenu lipidnu barijeru, vraćajući je u prvobitnu poziciju.


Ono što klijente posebno oduševljava - osim sjajnih rezultata - je i činjenica da je virtualna mezoterapija vrlo ugodan tretman, potpuno bez boli i neugode.



3. FACE METAMORPHOSIS


Kad smo već kod tretmana koji su neinvazivni, a zaista učinkoviti i potpuno bezbolni, svakako morate isprobati Face Metamorphosis - autorski tretman Riječanke Damire Broz, koji sve više osvaja klijentelu. Ponosni smo što je Katea bio prvi salon koji je prošao ovu inovativnu edukaciju.


Radi se zapravo o kombinaciji različitih znanja i vještina u jedan tretman naprednih, rekonstruktivnih Face-lifting masaža, a korektivni prokoli se izvode prema točno utvrđenom redosljedu.


Evo što sve uključuje Face Metamorphosis:


· Rekonstruktivnu masažu lica - radi na vezivnim tkivima i mišićima lica izvana, pri čemu pomaže naglasiti prirodnu strukturu kostiju. Ručnim skulpturiranjem se podiže i transformira kompletni oval lica, postepeno razotkrivajući idealne konture lica, posebno linija čeljusti, obraza i očiju.


· (Bukalnu) intraoralnu masažu lica - dubinska tehnika masiranja, koja se izvodi kroz usnu šupljinu u sterilnim rukavicama. Ciljano djeluje iznutra na mišiće lica, obraza te na čeljusni zglob, gdje se posebno nakuplja neurološki stres. Posebnim pokretima stimuliraju se fina tkiva, opušta ih se, te se pokreće cirkulacija i prokrvljenost.


· Akupresuru glave i lica - Akupresura je drevna terapeutska metoda iz tradicionalne kineske medicine. Primjenjuje se za poticanje protoka energije te poboljšanje rada limfnog, hormonskog i imunološkog sustava, pri čemu se potiče samo-iscjeljenje tijela te vraća ravnoteža.


· Limfnu drenažu lica


· Cupping terapiju lica

Cupping terapija je vrlo stari oblik alternativne medicine koji se izvodi tako da terapeut na nekoliko minuta stavlja posebne vakuum čašice na kožu, čime se stvara efekt „usisavanja“ kože. Poboljšava cirkulaciju, opušta, masira i proizvodi trenutni lifting efekt.


· Osnove miofascijalne tehnike

Fascija (ili ovojnica) je dio vezivnog tkiva koja obavija sve strukture u tijelu – od krvnih žila, preko živaca, organa, kostiju, do mišićnih skupina i samih mišića. Fascije koje obavijaju mišiće nazivamo miofascije. Tehnika miofascijalnog oslobađanja djeluje na smanjenje boli, otpuštanje fascijalne napetosti, poticanje normalnog osjeta i poboljšanje protoka krvi i limfe.


Rezultati kombinacije ovih tretmana su zaista impresivni i idu od od podizanja tonusa mišića lica, podizanja razine kolagena, izglađivanja bora i bolje cirkulacije, sve do redefiniranog ovala i nove energije lica. Osim toga, rezultati su dugoročni i traju od devet do 12 mjeseci.


Zaključno


Ovo su bile tri neinvazivne metode s kojima se mogu postići zaista impresivni rezultati, a bez ikakve estetske kirurgije i medicine. Svima im je zajedničko to da potiču prirodne procese u koži i da oživljavaju mišiće lica i kožu - ne umrtvljuju ih, kao primjerice Botox.


Zato sam na početku ovog članka rekla da rezultati ne samo da su fantastični, nego i nadilaze mnoge zahvate iz domene plastične kirurgije. Jer sam mišljenja da ništa ne može biti ljepše od žene koja je tek usporila promjene na licu te stari dostojanstveno i lijepo, puna samopouzdanja i ljubavi prema samoj sebi - onakvoj kakva jest.


Ako ste se zainteresirali za neku od ovih metoda pomlađivanja, pozivamo vas da pregledate našu ponudu i naručite se za termin i prvu konzultaciju. Rado ćemo vas savjetovati i pomoći da vratite sjaj i ljepotu na vaše lice.



765 views0 comments
bottom of page